Peaky Blinders sanna historia skapar ett skurkproblem för säsong 6

Peaky Blinders säsong 6

Även om Oswald Mosley hittills har visat sig vara en listig skurk, hotar seriens ökade historiska förankring att skapa ett skurkproblem under säsong 6.

Peaky Blinders har haft sin beskärda del av skurkar och antagonister, som alla har utgjort ett unikt hot mot familjen Shelby och deras vänner, men den sanna historien bakom serien hotar att skapa ett skurkproblem för den sista säsongen. Oswald Mosley, den brittiska fascistpolitikern, introducerades för publiken i säsong 5 och etablerade sig snabbt som en unik och listig skurk för Tommy att möta. Att överleva säsongsfinalen var förvisso unikt i sig självt och leva vidare för att bli huvudantagonisten i den sista säsongen, men detta är inte det enda som gör Mosley unik.

Oswald Mosley är baserad på en verklig historisk person, vilket skiljer honom från resten av rollpersonerna. Showrunners har i slutändan friheten att göra vad de vill med vem de vill, vilket de bevisade genom att låta John Shelby dödas i säsong 4. Att ha en viss brist på formbarhet med Mosleys karaktär hotar dock att lämna publiken med en glanslös avslutning på serien.

Det kan mycket väl vara så att showrunners bestämmer sig för att avvika från historien, likt Inglorious Basterds beslut att döda Hitler, och ändra det historiska ödet för Mosley, som inte dog förrän 1980 i det verkliga livet. Även om det skulle kunna vara fallet verkar det osannolikt eftersom de redan hade möjlighet att göra just det. Hela handlingen i säsong 5 var uppbyggnaden av mordförsöket som misslyckades i den katastrofala säsongsfinalen, vilket lämnade Mosley vid liv i slutet. Alfie Solomons återvände visserligen redo för säsong 6, vilket var en spännande avslutning på säsongen, men för dem som har en historisk förståelse för Mosleys karaktär försvann spänningen från säsongens uppbyggnad med vetskapen om att Mosley nästan säkert skulle komma undan med livet i behåll.

Arthur Shelby Peaky Blinders

Trots detta var det fortfarande oklart om handlingen var historiskt autentisk i säsong 5. Skulle serien bli icke-historisk och döda Mosley, eller skulle den hålla honom vid liv och vara trogen historien? Detta utrymme för förändring är nu borttaget från den sista säsongen, eftersom säsong 5 har skapat ett prejudikat för historisk autenticitet genom att ta Mosley levande in i den sista säsongen. Denna förändring av seriens fokus har därefter dragit berättelsen mot den europeiska fascismens framväxt och stämplat den som den nya fienden, med Mosley bara som en galjonsfigur. Detta hotar inte bara med ett otillfredsställande slut, utan ligger tematiskt i linje med Tommy Shelbys förutspådda död.

Att serien bestämmer sig för att göra fascismen själv till skurk i sin final är ett märkligt val och ett som nästan omedelbart avslöjar vilken typ av berättande slutsats som ligger framför oss. Uppkomsten av fascism och nazism i Europa är något som säkerligen kommer att expandera långt bortom säsongsfinalen och blanda in kontinenten i ett dödligt krig. Peaky Blinders har tyvärr inte makten att förhindra detta, och även om fascismen i Storbritannien verkligen är besegrad, lever Mosley för att se en annan dag, och de nazistiska bilderna som visas i den senaste trailern kan definitivt inte besegras av gangstrarna. Den historiska uthålligheten hos denna nya typ av politisk fiende som Tommy befinner sig i konflikt med kan mycket väl besegras i lokal bemärkelse, men expansionen av seriens räckvidd i trailern för säsong 6 antyder en dyster berättelse. Att teasa säsong 6:s återgång till en krigscentrerad berättelse låter å ena sidan som en väl avvägd metod att avsluta serien. Efterdyningarna av första världskriget dominerades av konceptet om individens nederlag trots nationens seger, men säsong 6 ser ut att öka dessa insatser. Nationens seger, men kontinentens nederlag, och bara tiden kommer att visa om de två stämmer överens, eller om säsong 6 är dömd att ha en förutsägbar och otillfredsställande skurk.

Oavsett vad som händer kommer säsong 6 garanterat att hålla sina tittare på kanten av sina stolar, oavsett deras historiska kunskaper. Den fenomenala rollbesättningen har gjort bra ifrån sig i den historiska miljön, och Mosley förblir en hotfull motståndare för Tommy, och även Gina har antytts som ett nytt hot. Medan den sanna historien bakom Peaky Blinders säsong 6 hotar att skapa ett skurkproblem kan Tommy återigen ligga ett steg före.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *