Battlestar Galactica: Meningen bakom Starbucks slut förklarad

Starbuck återuppstod av en högre makt för att vägleda mänskligheten till säkerhet. Battlestar Galactica avslutar sin utforskning av filosofi och religion med Kara.

Battlestar Galactica slutade 2009 och lämnade tittarna med en mängd frågor, varav en av de mest gripande var den verkliga innebörden bakom Kara “Starbuck” Thraces vridna slut och återuppståndelse. Precis som originalet från 1978 skildrar Ronald D. Moores reboot från 2004 de små resterna av den mänskliga civilisationen som lever på planeter som kallas de tolv kolonierna. Serien har hyllats för att den flätar in politiska och filosofiska debatter i den science fiction-rymdäventyrsgenren. Den handling som karaktären Starbuck (Katee Sackhoff) fick uppleva från slutet av säsong 3 till Battlestar Galacticas säsongsfinal 4 visar exakt hur väl genomarbetat seriens religiöst-filosofiska lager är.

I Battlestar Galactica säsong 3, avsnitt 17, förföljer Starbuck ett cylonskepp och går ner i ett stormsystem som ser anmärkningsvärt likt mandalan “Eye of Jupiter” som hon har ritat. Trots att fienden klipper hennes Viper verkar skeppet vara oskadat när hon väl tar sig tillbaka till basen. Piloterna granskar hennes vapenkamera och ser Starbuck skjuta mot moln. Starbucks visioner fortsätter när hon flyger ut igen och träffas av Heavy Raiders – den här gången ser hon Leoben (Callum Keith Rennie) som ber henne att möta sitt förflutna och uppfylla sitt öde. Hon vaknar upp, säger till Lee (Jamie Bamber) “Vi ses på andra sidan” och hennes Viper exploderar. Men tre avsnitt senare dyker Katee Sackhoffs Battlestar Galactica-karaktär upp igen i en intakt Viper och hävdar att hon har varit på jorden och att hon vill vägleda flottan dit. Starbuck ägnar Battlestar Galactica säsong 4 åt att försvara sin mänskliga identitet (samtidigt som hon ifrågasätter den själv), för att sedan försvinna i seriefinalen efter att ha uppfyllt sitt öde.

Det tar ett tag för den återuppståndna Starbuck att övertyga besättningen om att låta henne guida dem till jorden. När hon får tillåtelse beter hon sig oregelbundet och erkänner till och med för Lee att hon känner sig distanserad från sin kropp. När Starbuck och besättningen följer hennes Vipers signaler till jorden hittar de en planet som är förstörd av kärnvapenkriget tillsammans med Starbucks eget skepp och döda kropp. Förlorad och förvirrad över sin identitet slutar Starbucks med att komponera en sång som hennes pappa en gång lärde henne, och använder sedan sångens sifferformel som koordinater och tar Battlestar Galacticas flotta till tittarnas version av jorden, för 150 000 år sedan. Starbuck fullbordar sitt öde och försvinner, vilket bevisar att hon var en änglaliknande varelse (eller en budbärare) som skulle vägleda mänskligheten till säkerhet.

Battlestar Galactica Kara

Starbucks återuppståndelse är kopplad till Battlestar Galacticas återkommande tema om polyteism och antyder att Starbuck är en version av Aurora, en av Kobols herrar. Kara Thrace bär en ikon av Aurora med sig och ger den senare som en gåva till Adama. När Starbuck uppfyller sitt öde gör hon det genom att upprepa Auroras roll i berättelsen om Kobols herrar genom att guida Galactica och flottan till jorden, till säkerhet. Starbuck fullbordar därmed både seriens och mänsklighetens historia. Battlestar Galacticas slut blev ganska kontroversiellt, eftersom många tittare kritiserade det för dess omfattande religiösa referenser. Starbuck som arbetar i en högre makts tjänst innebär att människornas ankomst till jorden var “en del av Guds plan”, vilket till synes tar bort all mänsklig självständighet från serien.

Men Battlestar Galacticas medskapare Ron Moore sa (via Discover): “Kara är vad du vill att hon ska vara. Det är lätt att sätta etiketten “ängel” på henne. [Hon] dog och återuppstod och kom tillbaka och tog människorna till deras slutgiltiga slut.” Moore tillade att ju mer skaparna skulle ha förklarat, desto mindre intressant skulle det ha blivit, så de bestämde sig för att lämna ett visst mysterium kring Starbucks återuppståndelse och försvinnande. Av den anledningen är det inte helt klart om Starbuck var en ängel hela tiden och bara återuppstod som en ängel, eller om den återuppståndna “Starbuck” var en ängel som var präglad med hennes utseende och minnen. Oavsett detaljerna återuppstod Kara Thrace av en högre makt för att tjäna en sista funktion för mänskligheten. Detaljerna kring hur det skedde kommer aldrig att avslöjas, och kanske är det just detta som gör Battlestar Galactica till en så smart och spännande serie.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *